Muziekbundels uit de Keizersgrachtkerk

De Kogo? Kater kwijt? Wat is dat? Wat betekent dat?

Zelfs doorgewinterde Keizersgrachters komen nog weleens voor verrassingen te staan. In de loop der jaren is een aantal bundeltjes samengesteld met liederen uit 'eigen werk'. Toch zijn er velen die deze bundeltjes niet kennen.

Op deze pagina wordt van deze bundeltjes in het kort verteld hoe en wanneer deze zijn ontstaan.

eigen werk Kgk
Om met Eigen werk Kgk te beginnen: dit is geen bundel, maar intern Kgk-spraakgebruik! Het is uitsluitend de noemer waaronder we alle muziek scharen, waarvan tekst en/of muziek door Keizersgrachters zijn/is gemaakt. Ook liederen waarvoor bijvoorbeeld een bestaande tekst opnieuw op muziek is gezet, worden op deze wijze aangeduid, bijvoorbeeld ter onderscheid met een ander lied met dezelfde tekst.
Door een lied onder deze noemer te brengen wordt geenszins geclaimd dat het lied volledig 'eigen werk' is.
Waar ter wereld vind ik jou
Waar ter wereld vind ik jou. Kinderliedjes uit de Keizersgrachtkerk is in 1995 samengesteld door de Muziekgroep van de Kgk. Het is een bundeling van liedjes die gemaakt zijn voor diensten in de Keizersgrachtkerk. Zeer regelmatig wordt bij een kinderverhaal een passend kinderliedje gemaakt. Sommige van die liedjes zijn op maat gemaakt voor dat ene verhaal. In dit bundeltje zijn 14 liedjes opgenomen die in meerdere situaties en bij verschillende teksten of thema's bruikbaar zijn.
Kater kwijt
Kater kwijt is gemaakt ter gelegenheid van het afscheid, in april 1989, van Roel de Boer als dirigent van de Keizersgrachtkerk. Het bevat 24 eigengemaakte of bestaande liedjes die gebruikt zijn in de wekelijkse diensten op de zondagavonden in het jaar 1983-'84.
De Kogo
De Kogo is in 1993 samengesteld door de Werkgroep Morgendiensten. Het is een bundeltje kinderverhalen en - liedjes die gemaakt zijn voor diensten in de Keizersgrachtkerk. De verhalen zijn allemaal één keer verteld en sommige van de liedjes ook maar één keer gezongen.
'De Kogo' is overigens de titel van één van die verhalen. Maar wat zou nou een kogo zijn...?
Is er een woord voor mij?
Is er een woord voor mij? is samengesteld door de Muziekgroep van de Kgk bij het afscheid van Jan Krans, toen die eind 1994 naar Kameroen vertrok om daar als theoloog aan het werk te gaan.
In de Keizersgrachtkerk had Jan, naast zijn pastorale werk, niet alleen zijn sporen nagelaten als pianist, violist, zanger en lid van de huisband, maar ook als tekstschrijver en componist. In dit bundeltje zijn 15 liederen opgenomen met tekst of muziek van Jan.
Wijsjes
'Wijsjes' is de verzamelnaam van vier verschillende bundeltjes uit 1987-'88 met liederen met muziek van Piet Zuidema, 'muzikant in Amsterdam' en gedurende vele jaren organist in de Keizersgrachtkerk. De liederen werden geschreven op initiatief van de 'kommissie zondagmiddagdiensten' in de Waalkerk in Amsterdam-Zuid.